TOEFL test

TOEFL test

Studirali biste u inostrantsvu? Položen TOEFL test vam je korak do fakulteta iz snova.

Ukoliko želite da upišete fakultet u inostranstvu, morate naučiti da razmišljate na jeziku na kome će se odvijati vaše studije. TOEFL test online obuka koju vam nudi naša škola, u velikoj meri utiče na vaše uspešno učenje engleskog jezika. U Srbiji ovaj ispit možete polagati u nekom od obrazovnih centara u Beogradu, Nišu ili Subotici, a TOEFL test cena i plaćanje polaganja detaljnije se nalazi na sajtu http://www.ets.org/toefl.

Javite nam se da zajedno savladamo vašu poslednju prepreku do studija u inostranstvu.

Šta je to TOEFL test?

TOEFL, ili u našem slučaju TOEFL Srbija, je američki ispit kojim se proverava nivo znanja engleskog jezika onih studenata kojima engleski nije maternji jezik. Za upis na većinu američkih, ali i evropskih univerziteta, polaganje ovog ispita smatra se neophodnim preduslovom.

Takođe, mnogi inostrani programi za davanje stipendija podrazumevaju položen TOEFL test kojim se testira sposobnost kandidata da prati nastavu i aktivno učestvuje u svim apektima studentskog života na engleskom jeziku.

Zamislite samo sledeću situaciju:

Nalazite se u Nemačkoj, Kanadi, Australiji, Americi ili bilo kojoj drugoj zemlji. Veliki amfiteatar i fakultet koji ste toliko želeli da upišete, a profesor na tečnom engleskom jeziku objašnjava stručne termine iz oblasti za koju se usko specijalizujete. Okruženi ste kolegama, takođe studentima, koji pažljivo prate predavanje i zapisuju svaku rečenicu.

Međutim, počinje da vas hvata panika jer ne možete najbolje da razumete o čemu predavač govori. Trudite se, ali odustajete nakon nekoliko minuta jer niste od samog početka shvatili suštinu, a kompleksnost teme o kojoj je reč ipak zahteva celokupno praćenje.

Da li biste se u tom trenutku usudili da pred svima izgovorite: “Profesore, možete li malo sporije?”

Naravno da ne! Za studiranje na engleskom jeziku potrebni su njegovo razumevanje i tečan govor. Pod ovim se ne podrazumeva poznavanje vremena u engleskom jeziku, glagola, engleski pasiv ili svakodnevna konverzacija u kojoj osobu do sebe pitate koliko je sati i kako se zove. Ne, studiranje na stranom jeziku uključuje razumevanje akademskih pojmova. Zato, da se ovakve stvari ne bi dešavale, fakulteti u inostranstvu zahtevaju od studenata koji ne slušaju predavanja na maternjem jeziku da imaju određeni broj bodova sa položenog TOEFL-a (Test of English as a Foreign Language). Engleski za početnike neće biti noćna mora ukoliko se časovi engleskog online urade na kvalitetan način.

TOEFL test

TOEFL test će vam obezbediti mesto na univerzitetu

Fakulteti samostalno određuju koji je to minimalni broj bodova koji morate imati na položenom TOEFL ispitu, tako da se, u zavisnosti od univerziteta koji želite da upišete, pomera i granica koju morate preći. Prosečan broj bodova koji se traži zahteva prilično visok nivo znanja engleskog jezika, ali i ujednačeno vladanje svim jezičkim veštinama. Zato, kako biste obezbedili svoje mesto na univerzitetu, dobro bi bilo da se što pre priključite na naš online engleski jer ovo nije običan ispit koji je moguće pripremiti za mesec dana.

Kako TOEFL test izgleda kada dođete na polaganje?

Prvensteno, TOEFL test je podeljen na četiri dela od kojih svaki proverava neku od vaših osnovnih jezičkih sposobnosti.

Čitanje  (Reading)

Prvi deo testa čini tri do pet tekstova (čija je dužina oko 700 reči). Nakon svakog teksta nalazi se 12 do 14 pitanja koja proveravaju vaše razumevanja teksta na temu iz oblasti poput istorije, biologije, fizike i tako dalje. Ukupno vreme koje je dato za izradu je 60 do 100 minuta, što predstavlja 20 minuta po tekstu.

Slušanje  (Listening)

Ovaj deo podrazumeva slušanje razgovora između studenata, profesora, studeta i administrativnog radnika univerziteta i tako dalje. Dakle, realne situacije u kojima se možete naći prilikom studiranja na stranom univerzitetu. Slušate 4 do 6 predavanja i 2 do 3 razgovora koji su praćeni različitim piranjima. Ukupno vreme koje vam stoji na raspolaganju je 60 do 90 minuta.

Razgovor (Speaking)

Treći deo je jedan od zanimljivijih delova TOEFL ispita jer je vaše vreme za odgovor ograničeno na 45 sekundi. Pitanja su vezana za odslušano predavanje ili razgovor ali postoje i pitanja koja su bazirana isključivo na vašem mišljenju, pa vam nije potrebno da bilo šta pročitate ili odslušate. Iako mnogima ovo zvuči prilično teško i strašno, stalnim vežbanjem postaje sve lakše.

Pisanje (Writing)

Poslednji deo ispita čini pisanje dva eseja. Prvi se piše na osnovu odslušanog predavanja i pročitanog teksta (imaju istu temu) i za njegovu izradu dato je 20 minuta. Dok je drugi esej vezan za vaše mišljenje povodom određene problematike i dato je 30 minuta za njegovo pisanje.

Preko kompjutera je moguće raditi i TOEFL test online tako da je svako vaše davanje odgovora ograničeno u sekund, a ukoliko nekim odgovorom niste zadovoljni ne možete ga promeniti. Test traje četiri sata i svi delovi polažu se odjednom.
Zapamtite da TOEFL test nije ispit koji možete da položite ili padnete, što veći broj poena osvojive veća je šansa da upišete fakultet koji želite. Ukoliko niste zadovoljni konačnim rezultatom ceo ispit možete ponoviti.

Studiranje u inostranstvu na jeziku koji vam nije maternji predstavlja veliki korak, ali i otvara nove vidike. To je putovanje koje vas inspiriše da bolje upoznate sebe. Prva stvar koju treba da uradite je da savladate engleski jezik, a uz kurs engleskog jezika nikada niste bili bliže svom cilju. Na korak do TOEFL-a znači na korak do fakulteta. Javite nam se.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Uživate u našem blogu? Podelite sa prijateljima! :)

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian